17.6.14

Bon dia, professor Serrano!


A mi m'agradaria que poguéssim aprendre amb alegria i llibertat, amb plaer... i que retrobéssim el gust per la vida... lligar sabers, ensenyaments i vida... i que les aules s'omplissin d'afectes i de sensibilitat perquè cal dir d'una vegada per sempre que els conceptes d'afecte i sensibilitat no són obscens usats en el context de les ciències i els sabers.

Sebastià Serrano: La paradoxa (1985)


Sento una tertúlia que demà (avui, esclar) Sebastià Serrano farà la darrera classe a la Universitat, a l'Aula Magna; després, potser, continuarà com a catedràtic emèrit. Serrano fou un dels professors que vaig tenir el meu primer any a Barcelona, el curs 69-70. Ens va fer classe de llengua per poc temps, fins que un matí ens va anunciar que li havien ofert l'assignatura de Semàntica, i es va fer càrrec de les seus hores Enric Moreu-Rey.

Sebastià Serrano era no gaire més gran que la majoria dels alumnes, encara que set o vuit anys a la nostra edat eren una distància temporal considerable. Més enllà del seu discurs professoral, tenia un magnetisme, un carisma, especial, tant entre els nois com entre les noies. La meua companya de curs, la L., n'estava ben enamorada, Per cert, la L. fou la primera de tot aquell grupet de primer de Facultat que es va casar, quan encara estudiàvem. Vaig anar al seu casament a Santa Maria del Mar; abans, però, vaig acompanyar el nuvi a comprar unes sabates més adients a la cerimònia, perquè tothom li va dir que aquell calçat desllustrat amb què s'havia presentat desentonava amb el seu vestit i amb el de la núvia.

Fa dècades que no veig la L. i el seu marit, ni tan sols sé si ara els reconeixeria. En canvi, he anat veient Sebastià Serrano en les tertúlies televisives i, sobretot els darrers anys, en el seu caminar que jo imaginava cap a la feina o de retorn de la feina, quan jo feia classes prop de la Sagrada Família. Mai no li vaig dir res, malgrat la simpatia que li tenia i que no m'hagués costat deixar-li anar un “Bon dia, doctor Serrano”, com a mínim en record del temps que vaig ser alumne seu.

He llegit pocs dels seus assajos i només una de les dues novel·les; no sabria dir per què no l'he seguit més en la seua obra impresa. Tampoc no sabria repetir pràcticament res dels ensenyaments que ens va impartir durant aquells mesos del 69 (o era el 70?); l'únic que recordo com si fos ara és que ens va explicar la seua arribada des de terres de Lleida a Barcelona i com s'aturava i s'embadalia davant dels aparadors de la ciutat. Segurament, aquesta faceta d'espectador dels seu entorn la continua tenint tan viva com aleshores. Un espectador lúcid, reflexiu i naturalment optimista malgrat algunes de les misèries del món que ha -hem- anat contemplant. Un espectador que ha volgut compartir -comunicar seria la paraula adient- la seua visió del món, especialment dels humans, i interpretar el seu significat, des de les coses petites a les complexitats més globals; tot interrelacionat, esclar.

Bon dia (o bona tarda), professor Serrano, i per molts anys!




5 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Un bon record i homenatge al professor Serrano.

He de dir que mai no ha estat professor meu, però no m'estranya que L. s'enamorès d'ell, perquè jo fa molts anys només de sentir-lo per la ràdio ja em feia vibrar alguna cosa dins meu.

He llegit alguns dels seus llibres d'assaig. Em van agradar i per això vaig repetir. Com que jo també m'he dedicat a reflexionar molt sobre la comunicació i a treballar-hi, encara que des d'un punt de vista diferent d'ell, a la llarga els seus assatjos se'm quedaven petits. No em deien massa res de nou. No he llegit cap de les novel.les que dius. De fet no sabia que havia escrit novel.les. Ara me n'has fet venir ganes... Les buscaré.

Li desitjo una nova etapa feliç i profitosa.

miquel ha dit...

Carme, sí que té alguna cosa que continua enamorant en persona, tot i que dels seus assajos saps més coses tu que jo.
les deus novel·les suposo que ara es deuen trobar de segona mà o a les biblioteques. Jo només conec la que cito, interessant i densa, programàtica en certa manera.
Sí, esperem que la nova etapa sigui feliç

Helena Bonals ha dit...

Quina nova etapa? Què farà ara?
Serrano, Tusón i Llovet eren els professors que calia haver tingut a la carrera. Llovet és l'únic que vaig tenir.

Blanca ha dit...

Primer de carrera. Ens varen substituir al Serrano pel Moreu. Hi varen haver moltes protestes. Jo també era alumna en aquella aula. Un altra de les nostres coincidències!

miquel ha dit...

Ei, Blanca, i no ho havíem descobert, que compartíem també bancada. De manera que, com a mínim, coincidim des dels 17 :-)