20.3.14

Ce fu au tans qu'arbre foillissent..., és a dir, la primavera


Sempre m'ha admirat la precisió amb què els meteoròlegs detecten l'arribada de la primavera, l'estació més voluble de l'any. Segons el Observatorio Astronómico Nacional, avui, just a les 17, 57, arribarà a la península (suposo que a Catalunya abans que a la resta, perquè deu venir de l'est). Estic segur que a mi, encara que la busqui des del balcó, em passarà desapercebuda la seua entrada, perquè, diguin el que diguin els experts, crec que fa dies que ja és aquí, per molt que encara no me l'anunciïn les orenetes.

Jo, la primavera, la detecto, la sé, més com els antics, com un renaixement que arriba quan la natura vol i com una invitació al naixement, o al renaixement, a l'inici d'aventura. Després arribarà l'estiu, la tardor i, ai!, l'hivern, però fins i tot fora d'estació trobo sempre algun dia, algun moment,  primaveral, perquè és una estació que mai acaba de desaparèixer i quan menys te l'esperes te'n mostra algun vestigi.

Aquesta primavera, m'he proposat començar pel principi, i ja veurem com continuaré (i que se'm disculpi la traducció; el vídeo pertany a un fragment d'Eric Rohmer):


Ce fu au tans qu'arbre foillissent,

que glai et bois et pre verdissent,

et cil oisel en lor latin

cantent doucement au matin

et tote riens de joie aflamme,

que li fix a la veve fame

de la gaste forest soutaine

se leve, et ne li fu paine

que il sa sele ne meïst

sor son chacheor et preïst

tros gavelos, et tout issi

fors del manoir sa mare issi.

...

Chrétien de Troyes: Li contes del graal


Això va ser al temps que els arbres floreixen, que l'herba, el bosc i els prats verdegen, i els ocells en el seu llatí canten dolçament al matí i tota criatura s'inflama de joia, quan el fill de la dama viuda s'aixecà de l'erm forest solitari, i no va tenir peresa a posar la sella en son cavall i agafà tres venables, i d'aquesta manera sortí de casa de sa mare.



PS: Molt bona versió bilingüe -com ha de ser- de Li conte del graal a cura de Martí de Riquer publicada a El Acantilado (2003)