9.5.13

Tom Dugan, Bronski, Hitler


Llegeixo a Qué sabes de? un article en què el seu autor concreta, en ordre cronològic, 10 fotogrames “icònics” de la història del cinema. En deixo quatre aquí, encara que de Casablanca jo n'hagués triat un altre.







Cadascú, evidentment, tria fotogrames a partir de factors diferents: l'edat que té, els gustos personals, la perfecció formal de les imatges, el valor sentimental, fins i tot la memòria. Estic gairebé seguir que Miquel Porter Moix, per exemple, s'hagués decidit pel cuirassat Potemkin, i gairebé posaria la mà al foc per l'escena escollida. És possible que el fotograma triat no correspongui a una gran pel·lícula; a vegades ens queden imatges de films que no tornaríem a veure, a vegades no ens interessa especialment cap instant d'una bona pel·lícula.

Bé, el joc m'agrada i hi participo (us invito a fer-ho encara que sigui mentalment), només amb el meu fotograma més icònic. M'autoimposo una regla: ha de ser una decisió ràpida. Dubto entre tres imatges de la meua pel·lícula preferida. La tria és difícil, podria ser uns quants fotogrames abans, o de l'escena en què reciten un fragment d'El mercader de Venècia, però intueixo que em recaria no haver-me decidit per aquest instant:

 
 
Deixo un petit fragment per tal que si encara hi ha algú -com pot ser?- que no hagi vist la pel·lícula, tingui els antecedents suficients del fotograma. Es pot trobar aquí: no me'l deixen copiar directament perquè algú en té els drets d'exhibició.