14.10.11

del vinil a mp3

En un comentari de fa dos dies, la Júlia em demana per un “enginy” reconvertidor de música o, dit d'una altra manera, com es pot fer per passar de diferents suports musicals a l'eteri format mp3 que ens permet escoltar música des de l'ordinador o des de diversos reproductors. Com que l'espai dels comentaris em semblava insuficient, responc amb més detall. Abans de res, he de manifestar que les meues carències tècniques són descomunals i que qualsevol cosa que pugui dir caldrà que es contrasti amb els coneixements d'algú que estigui més al dia, i no cal que sigui un expert.

Anem al tema i centrem-nos en els vinils (quants vinilicidis s'han comès en els darrers anys!). Entenc que hi ha dos sistemes per poder passar el so a mp3. En primer lloc, el que es pot fer es connectar l'equip de música a l'ordinador i tenir el software adequat per tal de realitzar la conversió. A internet es poden trobar diversos llocs que expliquen com realitzar els passos necessaris, com, per exemple, aquest. En segon lloc, hi ha la possibilitat de tenir un equip de música que converteixi directament vinils o altres sistemes a mp3. Jo faig servir aquest sistema.

En el meu cas, fa pocs anys que em vaig comprar d'oferta al Corte Inglés un equip compacte d'aparença antiquada i procedència italiana que s'anomena DoctorSound. Es tracta d'un aparell que em permet reproduir vinils, cds, cassets i mp3, i escoltar la ràdio. Es pot connectar a l'aparell un llapis de memòria o similar i una targeta SD no només per escoltar la música gravada sinó també per copiar la música que es va reproduint a través dels diversos mitjans esmentats. Cal dir que en el meu aparell el so del casset és horripilant i el seu pas a mp3 potser encara és pitjor. Les emissions de ràdio no es poden reconvertir. Quant a la qualitat del so del vinils, penso que és força bona, fins i tot comparant amb les gravacions professionals, tot depèn de l'estat dels originals. Sobre l'aspecte de l'equip i dels diversos botons que permeten el seu maneig, em resisteixo a opinar. En tot cas, suposo que hi ha al mercat opcions més satisfactòries.

Evidentment, a partir de la conversió, cadascú pot fer, o no, els muntatges musicals que vulgui. Jo continuo aconsellant un programa d'edició i conversió en anglès molt assequible, força complet i del qual no em puc queixar després d'anys d'ús: GoldWave (ja l'he esmentat algun cop). Un programa que també permet extreure i convertir directament la música dels cds a mp3 i altres formats.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo vaig passar no fa massa una cinta de K7 a mp3 connectant la sortida d'auriculars del reproductor al mic de l'ordinador fent servir l'Audacity, que és de programari lliure i va molt bé. Aquí el trobareu:

http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Audacity

Lo cafeter del Vallès

Júlia ha dit...

UI, a veure si m'animo, em fa molta mandra tot això...

miquel ha dit...

S'agraeix l'aportació, C. La tindré especialment en compte quan s'espatlli l'"enginy", que ho veig venir.

Va, Júlia, tot és posar-s'hi. Després enganxa, o no.