25.1.08

Crims de tinta

Imagineu-vos que rebeu un sobre del Departament d’Interior de la Generalitat i en obrir-lo llegiu que se us convoca a les set de la tarda del dilluns a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella. Segurament la primera sensació és de desconfiança: el pensament que no has fet cap cosa punible, però vés a saber que t’imputaran. Més asserenat, vas llegint i emets un sospir d’alleujament. Res, que el conseller Saura t’invita a participar en el primer premi de novel·la negra, d’intriga i policíaca escrita en català que patrocina la seva conselleria. Dit d’una altra manera, que la policia del país –que aquest any celebra el 25è aniversari de la seva creació moderna- convoca el premi Crims de tinta (no li posem un nom massa cruent, devien pensar) dotat amb 25.000 euros. L’obra guanyadora la publicarà l’editorial La Magrana.

Les bases de qualsevol premi sempre tenen algun aspecte curiós; en aquest cas destacaria -encara que n'hi ha d'altres: llegiu, llegiu- el secretisme –molt adequat a la modalitat del premi- del jurat, el nom dels membres del qual (nomenats per resolució del conseller) es farà públic en el moment del lliurament del premi. Això sí, sabem que estarà integrat per membres del Departament d’Interior i per especialistes del gènere. No sabem quants en cap dels dos casos. Quina intriga!

En fi, que els qui escriviu una mica seriosament ja podeu començar a esmolar la ploma i començar a produir, que només teniu temps fins al 15 de març a les dues per omplir de 150 a 300 pàgines. És clar que si ja teniu la novel·la aparcada al calaix només cal que li feu un repàs, i millor si hi afegiu algun mosso d’esquadra. Per cert: “Atès que el premi és superior a 3.000 euros es publicarà al DOGC.” Heu sortit alguna vegada al DOGC?

Per si aneu escassos d’idees, us suggereixo una història clàssica de misteri en què de bon començament hagi desaparegut la tuneladora que està començant a foradar el subsòl que la portarà fins a la Sagrada Família. Al final la troben amagada al temple, però... Com que es porta força d’enllaçar dues trames, m’atreveixo a insinuar que no estaria malament afegir una altra història, més del tipus novel·la negra, amb l’intent de destrucció de l’obra de Gaudí per part d’un grup integrista islàmic amb seu al Raval. Al final, òbviament, les dues històries han de convergir. Si voleu més suggeriments, haurà de ser pagant.

Com m’agrada aquest país! Després alguns encara malparlareu de les institucions i les seves inversions. Mira que si el premi el guanya un mosso -o mossa- escriptor... I els de Polònia que no n'han dit res... Amb això de les eleccions aquests nois obliden les notícies realment importants. Va, no us faig patir més: aquí teniu les bases.

Aprofito per recordar als aficionats i aficionades i al públic en general que del 4 al 9 de febrer se celebrarà la trobada de novel·la negra organitzada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Aquí els detalls.

4 comentaris:

Júlia ha dit...

Ja he llegit aquestes bases, i, per cert, tinc un crim de tinta virtual a mitges però no sé si el tindré resolt el 15 de març.

De vegades deien que hi havia països d'opereta, aquí serem de novel·leta, a aquest pas. A ensenyament ja donen el Pere Calders per a funcionaris...

El fet és que els altres que es convoquen d'aquest gènere, com el de l'Hospitalet, només admeten el castellà, em van dir que l'editorial que el publicava ho havia establert així.

En fi, es veu que tenen poca feina, realement, és un país curiós, aquest.

miquel ha dit...

Molt precipitada la convocatòria; si hi vols ser a temps, realment t'hi hauràs de posar a fons. O és que ja tenen la novel·la guanyadora? És clar que poden pensar que la novel·la negra és un gènere menor i les pàgines surten soles.

En fi, sí, confirmo: un país curiós, aquest.

Unknown ha dit...

Han donat ben poquet temps, iun servidor ha hagut de prèmer l'accelerador, però al final arribaré a temps a presentar-la.

A veure si hi ha sort!

miquel ha dit...

Ja ho pots dir, doc; pel que veig a un dels teus blocs, hauràs de tenir una ejaculació precoç.