5.3.06

de nit a la Setmana

No vaig poder anar fins ahir a la nit a la Setmana del Llibre en Català, i ho vaig fer amb por de no trobar-me ja la jaima blanca. Per una banda, temia que els de “Ciutadans de Catalunya”, que van celebrar la seva convenció al Tivoli, a quatre passes, amb l’imaginatiu crit de “Viva la libertad, viva la igualdad, viva los ciudadanos” haguessin sortit disparats a bilingualitzar les obres de la carpa. Per altra banda, vaig pensar que potser Permànyer, que el dia abans s’havia queixat del mal efecte que la tenda blanca creava al mig de la plaça i de com l’ajuntament s’havia equivocat permetent la seva instal·lació, havia aconseguit que el consistori, reunit urgentment, hagués decidit traslladar els llibres al passeig de Gràcia, deixant així la plaça als seus veritables propietaris, els coloms. Dos temors sense fonament: tot seguia igual que el dia de la inauguració.

Bé, no tot devia seguir igual, perquè diuen que s’han venut més llibres que mai i, si hem de fer cas a la meva experiència d’altres anys, deu ser veritat. Vaig veure molta més gent que en les edicions de les Drassanes, i gent molt més variada i multilingüe, fins i tot em va semblar que alguns només miraven les il·lustracions perquè el seu coneixement del català es reduïa a la paraula “paella” i poca cosa més. Una parella de senyores grans es demanaven si els farien descompte i com podien saber els preus del llibre. Uns deu o dotze nens-joves (fills de Ciutadans de Catalunya?), carregats amb patins, amb un castellà estentori i reconeixent-se en la ignorància, proclamaven que el seu profe els havia volgut obligar a llegir-se “aquella mierda”, que ensenyaven, mà enlaire, a qui els volgués escoltar.

En el meu cas, i en de molts altres, anàvem seguint religiosament les fileres alfabètiques amb la senalla a punt per ficar-hi la troballa o el caprici de l’any. Com que, ja us ho he dit, vaig anar ahir i la convocatòria ha tingut molt èxit, em va semblar que un dels meus objectius, que era fer-me amb algunes Obres Completes, no s’acompliria. De fet, les úniques Obres Completes completes que vaig veure van ser les de Tisner, però tampoc no era qüestió de quedar-se el primer que veies. Posats a veure, per exemple, només hi havia dos llibres de narcís Oller, un d’ells, La febre d’or segon volum (no tenia prou diners el comprador per emportar-se els dos?). No us penseu que això és una queixa, perquè les temptacions eren encara excessivament nombroses. Quan ja anava per la meitat del recorregut, vaig coincidir amb Josep Maria Espinàs (els seus llibres de viatges sí que hi eren) que després de la sessió de firmes intentava desaparèixer sense fer soroll; quasi ho havia aconseguit quan li va barrar el pas un noi: “se’n recorda senyor Espinàs que un dia ens vam trobar i jo li vaig preguntar...” No sé si l’escriptor se’n recordava o no, però en el meu segon transversal encara estaven xerrant.

Acabo. Em vaig comprar nou llibres, entre ells un de repetit en una altra edició, em van donar 5 o 6 paperets per veure si em tocava un viatge de fi de setmana no recordo on, i la noia de la caixa em va dir, jo no li ho vaig preguntar, que si tenia problemes amb algun llibre el podria tornar. On? A qualsevol llibreria? M’ho he de creure?

I content cap a casa. Abans, però, encara vaig comprar-me camins privats, de Barbat, però això serà matèria d’un altre dia, segurament. He estat a punt d’incloure-us un fragment d’una de les meves adquisicions: Manual per a unes eleccions, però millor que també ho deixi per un altre dia.

P. S. Si després de llegir això voleu passar-vos per data de caducitat, hi he fet un petita ampliació musical.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Pere, em fas enveja amb això que t’has pogut passejar per la carpa de la “Setmana del llibre en català”, aquí a Tarragona ja fa em sembla 3 anys que no es celebra i a mi m'agradava molt m’ho passava molt be tafanejant per allí, a mes la carpa la plantaven davant de casa meva (Plaça de Mossèn Cinto) i com que a banda de vendre llibres si feien activitats paral•leles i baixava tot sovint... recordo una tarda que feia un aiguat impressionant i hi vaig entrar, no hi havia ni un anima, havien vingut escriptors de fora a signar i pobres estaven allí molt avorrits... quan em vaig atansar perquè el Marius Serra em signes un llibre va ser molt divertit per ells i molt mes per a mi, vaig tenir l’ocasió de xerrar una bona estona amb gent que admiro molt.

mar ha dit...

性だ け有 料の出会 い系サイトです。 男性会員様は 女性に メー ルを送るの も メールを受 信するのも 、プロフィー ルを記入 する のもす べて

;)

Anònim ha dit...

El de les eleccions és el del germà de Ciceró???

miquel ha dit...

Les meves fires preferides són aquesta i la del llibre antic i d'ocasió. Per cert, un dels llibres que vaig comprar-me és el primer volum de Vària de Pin i Soler (els altres no els tenien) en una edició molt maca feta a Tarragona: Arola Editors, que tu deus conèixer.
Estic segur que aquí a Barcelona si hagués fet un aiguat com el que dius la carpa estaria plena, no de compradors evidentment.

Que no, mar, que encara no domino la llengua, per bé que m'hi estic esforçant. Ara, és nota que tu ets també pintora, perquè tens molta traça.


Exactament Júlia. Força interessant i divertit i, pel que sembla, sobre una època amb un joc polític lleugerament més net i menys groller que en l'atualitat.