24.5.05

literatura juvenil

Els posts anteriors sobre les darreres entremaliadures turístiques dels polítics, que ja han rebut les corresponents notificacions perquè esmenin la seva conducta, i les classificacions de blogs polítics, a més d’aquesta curiosa setmana del mestre (si sé què dir, ja en parlaré) em porten a recordar dos blogs de literatura juvenil que van aparèixer després de l’estiu i que ja fa mesos que no postegen. Es tracta, per ordre d’aparició, de Literatura juvenil en català, de Xavier Serra, de Sant Cugat, i Quadern de Literatura juvenil (o no), del qual no sé altres dades més que sembla que el publica una sola persona, no diverses com s’indica a Lletra, i és del País Valencià.

Si bé entenc que hi hagi una literatura infantil (i no sabria especificar fins quina edat s’és un infant), tinc els meus dubtes sobre la conveniència de l’existència d’autors només de literatura juvenil (i tampoc tinc massa clara quines edats comprèn el terme "juvenil", amb la qual cosa ja podeu deduir que la meva autoritat sobre el tema és discutible). Compartimentar la literatura -els lectors, els escriptors- en estadis segons les edats, com segons altres característiques (sexe, classe, etc.) em sembla un error (i la literatura per als lectors d’entre 60 i 70, per exemple, té especialistes?). A partir d’aquesta visió personal i sense que això la contradigui, em sembla que els dos blogs esmentats poden (podien?) jugar un paper important a l’hora de presentar comentaris de les experiències lectores dels propis creadors i també dels lectors joves. Aquests dos blogs poden (podien?) també tenir la seva raó de ser en la mesura que es convertissin en un punt de trobada i d’intercanvi d’experiències dels mestres o especialistes. No sé si els dos blogs han tingut molts lectors, però estic segur que la falta de comentaris (és interessant veure en un comentari com un autor troba l'altre) deu haver desanimat els seus autors a l’hora d’engrescar-los a continuar la tasca empresa. No s’hi pot fer res, potser els arribarà el seu moment.
.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

He entrat en aquestes pàgines que esmentes i és una pena que no continuïn... Aquest any he estat coordinadora d'un club de lectura per a joves en na biblioteca d'una petita capital de comarca. No ho havia fet mai, però és l'experiència més sensata, més enriquidora i més maca de tot el meu hivern. Algun dia en faré un post.
Fins aquesta experiència, tampoc tenia gaire clar si s'havia de fer "literatura juvenil" o no. Ara ja ho tinc una mica més clar.
I tinc més, més, més coses per explicar... Però, de moment, no puc ;)
Continuarem parlant, pere...
Una abraçada.

miquel ha dit...

Sí que pots, Isnel, Segur que als teus llegidors ens interessarà tant com el que escrius ara. Vaaa.
Jo també ho trobo que és una llàtima que no continuïn.

Anònim ha dit...

Gràcies pel comentari i, sobretot, la col·laboració!
L'esmena ja sortirà publicada a la versió actualitzada de Lletra.

miquel ha dit...

Doncs molt bé, comentarista anònim de Lletra.